Ismét Akkreditált Kiváló minősítést nyert el a Kisújszállási Aranyos Tanulóinkért Tehetségpont



A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítők Szövetsége) 2006-ban jött létre. Iskolánkban már azt megelőzően, és a 2000-es évek elején is jelentős tehetségfejlesztés zajlott. Akkor azt gondoltuk, szakmailag fel kell még készülnünk a szervezet minősítési rendszeréhez való csatlakozásra. 2011-ben regisztráltuk tehetségpontunkat. Majd három kollégánk (Tuka Antal, Erneszt Antal Pál és Nagy Lajos) megfelelő továbbképzéseket végzett, egy kollégánk (Jakobiczné Kovács Andrea) tehetségfejlesztő szakvizsgát tett. Több sikeres Nemzeti Tehetségpont pályázatban vettünk részt, még a pacséri Református Gyülekezettel közösen is vezettünk sikeres nyári tehetségfejlesztő tábort.
Először 2014-ben vettünk részt akkreditációs eljárásban, már akkor Akkreditált Kiváló minősítést szereztünk, mely három évre szóló elismerés volt. Az igazi munka ekkor kezdődött. A tehetséggondozó programjainkba bekapcsolódó kisiskolásokat bemeneti vizsgálatokkal kapcsoltuk a programhoz, majd követtük fejlődésüket. Nagy Lajos tehetségfejlesztő coach képzésen is részt vett.

Több NTP pályázaton sikeresen szerepeltünk, így a „Túl az Óperencián” és a „Harmónián Túl” pályázatink keretében Pardiné Marjai Erzsébet, Kovács Sándorné és Jakobiczné Kovács Andrea kollégák bontakoztathatták ki tanulóink komplex tehetségét a bábozáson és a képzőművészeti tevékenységeken keresztül. A tehetségfejlesztő programok sora további pályázatokkal, és természetesen pályázatokon kívül is folytatódott. Matematika-logika és interperszonális területeken újabb két pályázat keretében érdekes fejlesztő programokat próbálhattunk ki. Jakobiczné Kovács Andrea szorobánozott és kézműveskedett a kicsikkel, Tuka Antal robotokat vezérelt az érdeklődő tanítványaival. Erneszt Antal Pál az ókori társadalmak vizsgálatával fejlesztette az 5-6. évfolyamos tanítványait, kézműves foglalkozásokkal és filmklubbal téve változatosabbá a munkát. Nagy Lajos a disputa (versenyvita) környezetében boncolgatott, a 7-8. évfolyamról érdeklődő tanulók számára fontos témákat.

Mindezek a tevékenységek, és azok szakszerű felépítése, majd bemutatása elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy a 3 év letelte után következő újabb akkreditációs eljárásban ismét sikerrel vehessünk részt. Jelentkeztünk, és sikerrel vettük az akadályt. 2019-ben ismét három évre boldog birtokosai lehetünk az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címnek. Az ünnepélyes oklevél átadásra március 23-án került sor Budapesten.
 
Mi sem természetesebb, minthogy ez nem az elismerés fényében való sütkérezéssel, hanem további szorgos munkával és kötelezettséggel jár.
Már el is indult egy újabb tehetségfejlesztő pályázati program. Ebben Jakobiczné Kovács Andrea alsósokkal folytatja a számolás tudományán és a szorobán „művészetén” keresztüli személyiség-fejlesztést. Hozzá kapcsolódva a logikus gondolkodás fejlesztését folytatja felső tagozatban Ducsai Péter kolléga a robotokkal.

A kitartó, szakszerű tehetségfejlesztés egyik eredménye természetesen a számtalan elért versenyeredmény megyei és országos szinten. Ennél fontosabb azonban, hogy sikeres, magabiztos, gyengébb területeiken is fejlődő, erősségeikben pedig kiváló teljesítményhez segített tanítványaink az iskola elhagyása után is megállják helyüket. Ezért dolgozunk, hogy három év múlva ismét eredményesen pályázhassunk a kiváló minősítésre.

Nagy Lajos, a tehetségpont MATEHETSZ kapcsolattartója