TÁMOP-6.1.2

A TÁMOP-6.1.2.A-14/2-2014-0038 kódszámú pályázaton a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola, Arany János Általános Iskolai Tagintézménye „Legyünk egészségesebbek és fittebbek a Móricz Zsigmond Református Kollégiumban” projektjével az értékelési szakasz után 14.999.041 Ft-ot nyert.

A projekt időtartama a 2014/2015-ös iskolai tanév, és a hozzá tartozó tábori időszak.

A tevékenységekben az egész iskolai tanulóközösség és 30 pedagógus vesz részt, amelyben szakkör, projekt, és témahét valósul meg.

Tevékenységeink között szerepel a sport (sportágválasztási lehetőségek, mozgás, úszás, kerékpározás, szánkózás, Mikulás napi sor és váltóverseny, túrázás, stb.) mint nagy központi tevékenység.

Ezen kívül még iskolai konyhakert létrehozása és működetése, az egészséges életmód kialakítása és fejlesztése mozgás segítségével, és táplálkozási ismeretek és szokások formálásával.

A kerékpáros közlekedés szabályait, fontosságát egy külön szakkör keretein belül sajátíthatják el a gyerekek, míg az úszással a tanév utolsó harmadában ismerkednek meg.

A tevékenységeinket partnereinkkel egy internetes interaktív diákújságon, blogon keresztül mutatjuk be, majd kommunikációs rendszerünk kipróbálására egy flashmob szervezésével hívjuk fel a figyelmet az egészség fontosságára.

A nyári időszak táborait a pályázati lehetőségnek megfelelően tudtuk színesíteni, melyben szerepel vízi-, és gyalogtúrázó, és más az egészséges életmóddal kapcsolatos témájú témahét is.

A vízfogyasztást népszerűsítő projekt alatt a tanulók a vízfogyasztás fontosságát megismerhetik, megtudhatják az ezzel kapcsolatos összefüggéseket, majd gyakorolhatják azt.

Sok olyan tevékenységbe kapcsolódhatnak bele a tanulók, amelyeket eddig nem tudtunk a forráshiány miatt megvalósítani, erre a pályázatban elnyert támogatás most lehetőséget ad.

Célunk, hogy jól használjuk ki az adott lehetőségeket, a tanulóinkkal ismertessük meg az új értékeket és mozgásformákat, tevékenységeket, illetve a környezetünk lehetőségei és a táplálkozási szokásaink alapján készítsünk és fogyasszunk egészségesebb ételeket. Tanulóink váljanak tudatosabban élő, mozgást szerető, az egészséges életmódot fontosnak tartó fiatalokká. Mindezt új eszközökkel egy kicsit másképp, mint eddig.

A pályázatunk központi rendezvénye a májusban megrendezésre kerülő SPORTNAP, ahol egy remek hangulatú, napot szeretnénk a tanulóinkkal, szüleikkel, testvéreikkel és hozzátartozóikkal együtt eltölteni. Itt megismerhetik és kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, mozgásformákat, amelyeket a projektbe beépítettünk.

Terveink megvalósítása összefogás eredménye, ahol fontos szereplő a fenntartó, az iskolaközösség, a szülő és a támogató társadalmi környezet. Köszönjük a segítséget!

Kisújszállás, 2015. február 19.

Újfalvi Erik
a projekt szakmai vezetője