Junior Templeton Fellow-k között


A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) az USA-beli Templeton Jótékonysági Alapítvány támogatásával 2015. szeptember 15-én tehetségtámogató programot hirdetett meg. A Magyar Templeton Program névre keresztelt tevékenység keretében keresték azon 10-19 (illetve 20-29) év közötti fiatalokat, akik kognitív képességek terén kiemelten tehetségesek. 20000 fiatal regisztrált a programba és oldott meg elektronikus felületen különböző feladatokat.



Az első válogatás alkalmával négy feladatsort kellett a fiataloknak megoldani: intelligencia teszt, szókincs feladatsor, munkamemória teszt és problémamegoldáshoz kapcsolódó teszt. A második fordulóba már jóval kevesebben, mintegy 2800-an kapcsolódhattak be. Itt két teszt segítségével a kreativitást és a motivációt mérték. Az utolsó, harmadik fordulóban személyes interjún kellett részt venni a behívottaknak, ahol egy újabb intelligencia tesztet is meg kellett oldani.



Iskolánkból több gyermek kapcsolódott be a több fordulós kiválogatási rendszerbe. Közülük legtovább Erneszt Antal Dániel 6. a osztályos tanuló jutott, aki, miután a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében sikerrel teljesítette a harmadik fordulót is, bekerült a legjobb eredményt elérő 315 fiatal közé. Anti korosztályából 217 tanulót választottak be a legjobbak közé, a 20-29 évesek közül 98 főt.



Eredményük elismeréseként a legjobbakat, 2016. március 12-én, a Magyar Tudományos Akadémián Junior Templeton Fellowá avatták. Az esemény egyben a Templeton program nyitórendezvénye is volt, amely során a fiatalokat különböző összetételű csoportokba sorolták és kezdetét vette a 2017 februárjáig tartó tehetségsegítő programsorozat. Anti egy szegedi központú csoport tagja lett, és a közel egy évig tartó közös tevékenység során az érdeklődési köréhez kapcsolódó egyéni előrehaladási terv szerint különböző programokba, feladatokba fog bekapcsolódni.




Erneszt Antal Pál
Szülő és iskolánk pedagógusa