Arany-napok és a Reformáció napja

Az Arany János Általános Iskola Tagintézményben az idei Arany-napok és Reformáció napi eseményt 2023. október 26-27-én rendeztük meg.

A négyfalui Zajzoni Rab István Líceum és a pacséri Mosa Pijade Általános Iskola tanulói és pedagógusai közül ismét többeket köszönthettünk. Négyfaluból a 16 általános iskolás gyermekkel együtt ebben a tanévben 16 középiskolást is vendégül láttunk, akik részére a székhelyintézmény szervezett programokat, persze ők is kapcsolódtak egy-két általános iskolai rendezvényhez. Pacsérról hét tanuló látogatott el Kisújszállásra. Az október 25-i érkezés során a középiskolások elfoglalták a kollégiumi szobákat, az általános iskolás tanulóink pedig a Mikes utcai iskolaépületnél fogadták a külhoni vendégeiket.

A rendezvény első napján, október 26-án az Arany-napokat igei köszöntéssel és koszorúzással nyitottuk meg. Ezt követően a „PETŐFI 200” témakörben kezdetét vették a programok.

A felső tagozatos osztályok különböző állomásokon oldottak meg feladatokat, amelyek között volt irodalomtörténeti vetélkedő, Petőfi Sándor életéhez kapcsolódó KAHOOT-kvíz, valamint a költészetét megidéző szövegértő feladatlapok megoldása.

Az informatika teremben egy online múzeumban barangolhattak a tanulók, ahol ugyancsak Petőfihez kapcsolódó életrajzi feladatokat kaptak a gyerekek.

Emellett volt táncház és „ágyúgolyó hajítás”, valamint gyakorolhatták a gyerekek a lúdtollal történő írást.

A fotósarok állomáshelyen korhű jelmezekbe öltözve készült fénykép a tanulókról, valamint a reformkor hangulatát jelenítettük meg az egyik legsikeresebb állomáshellyel, a „Pilvax-kávéházzal”. Itt egy tea és sütemény elfogyasztása mellett Petőfi verseiből olvashattak a gyerekek.

Újításnak szántuk a közös főzést. A szülői közösség és a nevelőtestület néhány lelkes tagja, a Hús-ételbár által előkészített alapanyagból 4 üstben készített nagyon finom paprikáskrumplit, amit délben a gyerekek örömmel és éhesen fogyasztottak el.

Alsó tagozaton az 1-2. évfolyamos tanulók különböző állomáshelyeken oldottak meg változatos feladatokat Petőfi: János vitéz c. művéhez, a 3-4. évfolyamon pedig ugyancsak állomáshelyeken volt kincskeresés, képkirakás, rejtvények megoldása, daltanulás és Petőfi költeményeiből verssorok összerakása. A délelőttöt egy ötletes flashmobbal zárták a tanulók.

Az elmúlt több mint egy évtizedben szokássá vált intézményünkben, hogy az Arany-napok rendezvénysorozattal összekapcsolva emlékezünk a reformációra is. Október 27-én Luther Márton születésének 540. évfordulóján az alábbi Igével készültünk e jeles alkalomra: „Az igaz ember pedig hitből fog élni.” (Róma 1, 17.)

Az október 27-én megvalósuló programcsokor korosztályokra lebontott tevékenységek sorát kínálta tanulóinknak. Alsó tagozaton egy rövid, a reformációról szóló előadás nyitotta meg a napot, majd ezt követően többek közt kézműveskedés, sorversenyek és képzeletbeli szigeteken történő kalandozások élményei vártak a diákokra. Felső tagozaton a nap elején Eric Till méltán népszerű „Luther” filmjének rövidített, magyarázatokkal ellátott verzióját tekintették meg az osztályok. Ezután rejtvényes feladatokban mélyedtek el, majd a Vigadóban Daruka Mihály színes, humoros és tartalmas előadása kalauzolt el bennünket a vizsolyi Biblia születésének korába. A napot a kibocsátó istentisztelet zárta a templomban, ahol az igehirdetést követően fogadalmat tettek intézményünk első osztályos diákjai, illetve iskolánk új tanítónője, Szoboszlai Klaudia. Az igehirdetés és fogadalomtétel után lehetőség nyílt az elmúlt két nap értékelésére is.

Diákjaink és vendégeink sok közös élménnyel gazdagodtak. Ha szívesen betekintenének ezekbe az emlékezetes pillanatokba, szeretettel ajánljuk iskolánk honlapját (www.moriczref.hu), ahol az általános iskolai tagintézmény oldalán gazdag fotógyűjtemény várja Önöket rendezvényeinkről.

A szervezésben és megvalósításban közreműködőknek hálásan köszönjük a munkát.

Erneszt Antal Pál, Gulyás Sándor