Arany-napok és a Reformáció napja

Az Arany János Általános Iskola Tagintézmény névadója, Arany János születésének 205., halálának 140. évfordulója alkalmából szerveztük meg az idei Arany-napok és Reformáció napi programunkat.

2019 után, ha kisebb létszámban is, de ismét vendégül láttuk a határon túli testvériskoláink küldöttségét. A négyfalui Zajzoni Rab István Líceum, a pacséri Mosa Pijade Általános Iskola és a Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézmény szakmai és baráti együttműködése több évtizedes múlttal rendelkezik.

A határon túli magyarság megismerését, a hagyományok és az egyházi élet ápolását, illetve az iskolák tanárainak és tanulóinak kötetlen találkozását változatos programokkal igyekeztünk biztosítani.

Az Arany-napok alkalmával a felső tagozatban volt filmvetítés és Arany János életéhez kapcsolódó feladatok megoldása, különböző állomáshelyeken.

Az alsó tagozatos tanulók is megismerkedtek Arany János életével, műveivel, majd rajzoltak és kézműveskedtek.

Október 28-án az 1517. évi reformációra emlékeztünk. Az ünnepi istentiszteleten Nt. Szilágyi Gábor Miklós elnök-lelkész úr igehirdetése után, az 1. évfolyamos tanulók és tagintézményünk új kollégáinak fogadalomtételére került sor.

Ezt követően az 1-2. évfolyamosok Győri Márta előadását hallgatták meg, majd kézműves foglalkozáson, sorversenyeken vettek részt. A délelőttöt feladatlapok megoldásával és rajzolással zárták.

3-4. évfolyamos tanulóink a reformációra Debrecenben emlékeztek meg, ahol megtekintették a Református Nagytemplomot.

A felső tagozaton a reformációról és hitvalló őseinkről összeállított kisfilmhez kapcsolódó feladatlapokat oldottak meg a tanulók. A délelőtt folyamán évfolyamonként, különböző helyszíneken folytatódott a program. A református templomban Nt. Szegedi Csaba imolai lelkész irányításával énektanulás volt, majd előadást hallgattak meg a gyerekek. A déli temetőben Nt. Gulyás Lajos, Nt. Dorogi Lajos, Nt. Erdélyi Sándor, Nt. Dorka Illyés és Nt. Váradi Sámuel lelkipásztor sírjánál helyezték el az emlékezés koszorúit az osztályok képviselői.


„Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik Isten igéjét hírdették nektek” (Zsid. 13,7.)

Köszönjük a kollégák áldozatos munkáját!