Zenei világnap

„Felhangzik az ének, a szív ere pezsdül,
S előterem a múlt, bústól, örömestül.”
(Arany János)

Intézményünk minden évben nagy figyelmet fordít arra, hogy megemlékezzünk a Zenei Világnapról.
Idén a népzene jegyében ünnepeltünk. Rendezvényünket a Csoóri Sándor Alap a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására kiírt pályázat keretén belül valósítottuk meg.

„A zene olyan örömet okoz, amelyet az emberi természet nem nélkülözhet!”

Konfucius ezen szavai visszhangra találtak 1975-ben, amikor Yehudi Menuhim hegedűművész, az UNESCO zenei tanács akkori elnöke október 1-jén Torontóban egy egészen újszerű kezdeményezést indított el, életre hívta a Zenei Világnapot és a Zenei Világhetet.

Azóta, október 1-jén, immár 43 éve, a világ számos országában ünneplik a zenét. Ezen a napon emlékezünk meg arról, hogy a zene milyen fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen gyakorlatilag az emberiséggel egyidősnek mondható. Benne rejlik a múltunk, jelenünk és jövőnk egyaránt. Magába foglalja kultúránkat, gyökereinket. Összekapcsol nemzedékeket, és nemzeteket, mert a zene, olyan egyetemes nyelv, amit mindenki ért, sőt sokszor a szavakon is túlmutat.

Tagintézményünk névadójáról, Arany Jánosról talán kevesen tudják, hogy kedvelte és művelte muzsikálást is, gitározott, zongorázott, sőt a kottaírást is ismerte. A népzene, népdal élete része volt, olyannyira, hogy élete utolsó éveiben közel 115 nagyszalontai és környéki dallamot jegyzett le emlékezetből. A népdalokat „az emberi lélek virágainak” nevezte.

Rendezvényünket Dékány Noémi 8.a osztályos tanuló szavalata nyitotta meg, majd a püspökladányi CSIMI- Handa Banda zenekar tolmácsolásában dél- alföldi dallamokat hallhattunk, illetve iskolánk Népi műhelye is színpadra lépett, egy moldvai népdalcsokorral.

A műsor díszvendége, a Kossuth-díjas előadóművész, népdalénekes, népmese- és népdalgyűjtő Budai Ilona egy képzeletbeli utazásra invitált bennünket, az országhatáron kívüli, magyarlakta területekre.
Előadása, szemléletmódja, életbölcsessége magával ragadta a hallgatóságot.

Rendezvényünk zárásaként kerültek átadásra, az Arany Diák Alapítvány jóvoltából, az idei szociális ösztöndíjak, melyet a kuratórium elnöke Horváth Ferenc, illetve tagintézményünk igazgatóhelyettese Erneszt Antal Pál adott át a tanulóknak.

Habonyné Pardi Andrea
ének – magyar szakos pedagógus



A rendezvényről Bereczki Andrea és Zabolai Csaba készített fotókat, amelyeket IDE kattintva megtekinthet.