Advent & Karácsony 2014

Intézményünk tartalmas adventi, karácsonyi programokkal színesítette nemcsak az iskola, hanem a város közösségének életét is. A mikulás rendezvények, adventi kézműves foglalkozások mellett többek között karácsonyi vásárral és Betlehemessel készültünk erre az ünnepkörre. Az óvodások számára külön "Aranyos" Adventi játszóházat szerveztünk, ahol a leendő elsősök megtekinthették a Grimm-Busz színház előadását és a tanító nénik vezetésével kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A rendezvényen Tóth József főigazgató úr, valamint Drabik Noémi vallástanár köszöntötte a megjelenteket. Tanárnő beszédét ezúton tesszük közkinccsé:

Kedves Megjelentek! Külön szeretettel köszöntöm a nagycsoportos óvodás gyerekeket és az őket elkísérő szülőket! Köszöntöm az Elnök Lelkész Urat, a Vezetőséget, Pedagógusokat és Minden kedves megjelent vendéget!

Adventi játszóházba gyűltünk ma össze itt, a Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézményének szervezésében. Köszönjük, hogy jelenlétükkel megtisztelték ezt az alkalmat!

Az iskolánk gyülekezeti fenntartású, református iskolaként 2. éve nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt. Református egyházi iskolánk az a hely, ahol gyermekeink találkozhatnak az élő Istennel. Gyermekeink lelki nevelésére gondosan odafigyelve igyekszünk elvetni szívükben a gyermeki hit apró magvacskáját és olyan értékeket közvetíteni, amelyekbe talán későbbi életük során is kapaszkodhatnak. Mindezt az az értéktöbblet teszi lehetővé számunkra, hogy református egyházi iskola vagyunk. „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek…” – mondja a Szentírás a Zsoltárok könyvében. Egyházi iskolánkban mi is így tekintünk a gyermekeinkre: mint az Úristen AJÁNDÉKAIRA.

A gyermek az Istentől kapott élet; folytonosságának láncszeme, fejlődő életbimbó, amelyben az Istentől kapott halhatatlan lélek lakik. Minden kisgyermek egy individuum, egyéniség; sajátos tulajdonságokkal, értékekkel, egy-egy drágakő, amit pedagógusaink hitbeli meggyőződéssel és tudatos pedagógiai munkával csiszolgatnak, formálgatnak.
A családi neveléssel, a szülői házzal közös a felelősségünk. Úgy kell együtt nevelnünk-oktatnunk, hogy felnőve becsület, tisztesség, keresztyén emberség jellemezze az itt tanuló tanulóinkat.

Keresztyén pedagógusként igyekszünk diákjaink előtt példaként állva, egymás kezét fogva az Úristen szeretetében és gondviselésében bízva, Rá hagyatkozva végezni nevelőmunkánkat, szolgálatunkat a feltétel nélküli szeretet közvetítésével a mindennapokban. Jézus Krisztus, mint nevelő, mindannyiunk számára példakép. A gyermekek lelke, lelki üdve felett nem rendelkezünk, de a legtöbbet tehetjük értük: KÉZEN FOGVA AZ ÚR JÉZUSHOZ VEZETJÜK ŐKET. Iránymutató ebben is számunkra a Szentírás üzenete, bölcsessége a Példabeszédek könyvéből: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.”

Köszönöm szépen a figyelmet! Kedves gyermekek áldott szép délutánt, közösségünkben kellemesen együtt töltött órákat kívánok!


A rendezvényeinken készült fotókat az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg:

I. Különleges dekorációk iskolán belül és kívül

II. Kifejezetten diákjainknak szervezett programjaink

III. „Aranyos” Betlehemi Kavalkád

IV. "Aranyos" Adventi játszóház: zenés videó, képek

V. Kibocsátó istentisztelet és fogadalomtétel

VI. Részvétel a Karácsonyi Ünnepi Hangversenyen