Aradi vértanúk emléknapja


Október 6-án iskolánk is emlékezett az Aradon kivégzett 13 honvédtisztre. A hétfő reggeli áhítat után, az osztályfőnöki órán a diákok irányított beszélgetés keretében foglalkoztak a témával, illetve a felsős osztályok a városi rendezvényen is részt vettek (osztályonként 5 fő).

Az eseményen Toldi Attila iskolaigazgató beszédét követően megtekintettük az Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola „Ne feledd halottaidat!” című emlékműsorát. A színvonalas előadást Dr. Pappné Major Zita és Kovács Krisztina tanárnők rendezték. Ezután elhelyeztük koszorúinkat Kossuth Lajos és Illéssy János mellszobránál, valamint az 1848/49-es emlékműnél.

Intézményünk az Aradi vértanúk napján a kisújszállási hősökre is emlékezik, köztük középiskolánk egykori tanárára, a Kufsteinben és Josefstadtban raboskodó Keszi Hajdú Lajosra (1813-1901). A nemzet függetlenségéért, szabadságáért, a Habsburg elnyomás ellen írt cikkei miatt kellett majdhogynem mártíromságot vállalnia. 1856-ban az általános amnesztia idején szabadult Illéssy Jánossal együtt. Míg azonban sorstársa a politikai életben helyezkedett el, addig ő a református egyház által fenntartott algimnáziumban kezdett tanítani.

Fotó: Szepesi Jenő