Olvasás kihívás

5. évfolyam: Nógrádi Gábor: Petepite

Egy derűs májusi reggelen a tizenegy és fél éves Pete Péter lába beleütközött az ágy végébe, amikor ki akarta nyújtani. "Mi a manó? - nyögött fura, mély hangon. - Éjszaka rövidebb lett az ágyam? Biztosan álmodom." De Pite nem álmodott. A takarója alól két hatalmas lábfej feszült a deszkának. Két csúnya, szőrös láb. Pete Péter, azaz Pite egyetlen éjszaka alatt felnőtté változott. Pontosan olyan lett, mint az édesapja. És a csodáknak itt még nincs vége!





6. évfolyam: Christine Nöstlinger: A cseregyerek

Csak éjszaka táplálkozik, a nappalokat bezárkózva tölti a szobájában, a fürdőszobát nem látogatja. Jasper cseregyerek: Londonból érkezett Bécsbe. De miért viselkedik ilyen lehetetlenül? Miért nem áll szóba a család tagjaival, amikor az lenne a feladata, hogy javítson a kiskamasz Ewald csapnivaló angol kiejtésén?






7. évfolyam: Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

Stanley már megint rosszkor rossz helyen tartózkodik. Valahonnan az égből a fejére pottyan egy tornacipő, amit haza akar vinni. Erre lopással vádolják, s hamarosan egy javító-nevelő táborban találja magát. Ha valaki mindezt megjósolja neki, a 15 éves fiú nem e váratlan csapás miatt hitetlenkedett volna. A balszerencse ugyanis előbb-utóbb minden felmenőjét utolérte. Az ő története azonban végül szerencsésen alakul. De miért épp neki sikerül megtörnie a családját kísérő megpróbáltatások sorát?


8. évfolyam: Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

1943-at írunk. Annemarie Johansen élete sajátos elegye a hétköznapi otthoni és iskolai életnek, az élelmiszerhiánynak és a náci katonák állandó jelenlétének. A bátorságról a kislány úgy gondolja, az a mesebeli páncélos lovagok erénye, az ő életében nem sok szerepe lehet . Amikor a német megszállók elkezdik a dániai zsidók összegyűjtését, Johansenék befogadják Annemarie barátnőjét, Ellen Rosent, s ettől kezdve a külvilág felé ő is a család tagja lesz.





OLVASÁS KÍHÍVÁS

1. Menj el a könyvtárba!

2. Kölcsönözd ki és olvasd végig az izgalmas könyvet!

3. Töltsd ki helyesen a hozzá kapcsolódó feladatlapokat!

4. Vedd át a jutalmadat! (Hibátlan megoldásért 2000 Ft értékű könyvutalványt kapsz.)


Bereczki Andrea
könyvtáros