Határon túli testvérkapcsolatok ápolása az Arany iskolában - intenzív őszi programokkal

A pacséri és négyfalui iskolákban is küzdenek a demográfiai csökkenéssel, de vendégfogadó és Kisújszállásra utazó gyermek minden alkalommal szép számmal akad.

Szeptember első hétvégéjén 5 fő tanuló és kísérőjük utazott Pacsérra. Volt olyan, aki a nyári pacséri református táborban szerzett barátjához utazott most velünk. A tanulók bekapcsolódtak egy természetismereti projekt keretében madáretető-készítésbe. Majd vendégfogadóikkal és kísérő tanárokkal fürödtek a népszerű melegvizes pacséri strandon. Szombaton a vendégfogadó családokkal többen Szabadkára, a palicsi tóhoz, állatkertbe, vagy délután a moravicai szüreti fesztiválra látogattak el. Kísérőként az iskola pedagógusaival Topolyán vacsoráztunk, jót beszélgettünk, felidéztük a több évtizedes kapcsolat emlékezetesebb eseményeit. Utána a helyi vadásztársasághoz is ellátogathattam, ahol három kisújszállási család is vendégeskedett, óvodás és kisiskolás korú gyermekiek néhány év múlva bizonyára az iskolai kapcsolattartásba is bekapcsolódnak. Vasárnap az istentisztelet alkalmával Nagytiszteletű Csányi Erzsébet lelkész asszonynak is gratulálhattunk a Magyarországi Református Egyház által adományozott Makkai Sándor díj elismeréshez, melyet azért kapott egy héttel korábban, mert „a református nevelési eszmények átültetéséért a mindennapi pedagógiai gyakorlatba” cél megvalósítása érdekében kiemelkedő tevékenységet végez évtizedek óta. Hazafelé sok szép élményt elmeséltek a gyerekek, még Soltvadkerten fagyizni is megálltunk.

Szeptember végén, Szent Mihály napra szokás szerint mozgalmas rendezvényekkel készülnek Négyfaluban. Most 14 Arany iskolás tanuló és három kísérőjük is kiutazhatott az iskola meghívására. Pénteken részt vettek a tanórákon, majd a vendégfogadó családok szerveztek programokat Brassóba, a Cenkre a kilátóhoz, kalandparkba, állatkertbe, vagy a Hétlétrákhoz túráztak. A felnőttek Brassóba kirándultak, valamint az egykori ezeréves határkövekhez túráztak. A Szent Mihály napokon a kisújszállási önkormányzat delegációjával közösen vettek részt, a gyerekek a fellépő vendégfogadókkal együtt élvezhették a forgatagot. Kovács Lehel könyvbemutatóját is figyelemmel hallgatták. Hazafelé Körösfőn is megálltak ajándékot vásárolni. Öröm számunkra, hogy azt mondták a gyerekek és a felnőttek is, hogy minden zseniális volt.

Iskolánk évtizedek óta ápolt testvériskolai kapcsolatai több ponton összeérnek az önkormányzat, és a város más szervezeteink kapcsolattartásával. Az eltelt időnek és a kellemes élményeknek köszönhetően ott járunk, hogy az egykori vendég és vendéglátó diákok szülőként, vagy felnőtt szereplőként vesznek részt ebben a folyamatban. Köszönjük, hogy a két testvértelepülés és testvériskola vezetői is fontosnak tartják, és ápolják a kapcsolatot nem kis szervezőmunka és az anyagi feltételek előteremtése árán is.

Mi sem várunk sokáig a viszonzással, október végén az Arany-napokra várunk népes küldöttségeket Pacsérról és Négyfaluból.


Nagy Lajos
szervező tanár

Épületavató tanévnyitó az Arany iskolában

2024. szeptember 1-jén délután, a református templomban a Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézmény épületavató tanévnyitó istentiszteletét és ünnepségét rendeztük meg.

A sokunk által régóta várt esemény kezdetén Főtiszteletű dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Püspök úr igei szolgálatát Nagytiszteletű Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperesének és Nagytiszteletű Szilágyi Gábor Miklós elnök-lelkész úrnak a köszöntője követte.

Az ünnepi istentiszteleten és az épületavatáson az idei tanévben a 15. évfordulóját ünneplő, Szilágyiné Horváth Henriette által vezetett Népi műhely, valamint a kisújszállási alapfokú művészeti iskola Arany iskolás növendékei léptek fel, tanáraik közreműködésével.

Tóth József főigazgató úr az épületavatás alkalmával összefoglalta az általános iskolai tagintézmény főépületének felújítási és bővítési munkálatainak hosszú, - az építtetőn kívülálló okok miatt kialakult – nehezítő, hátráltató körülményekkel teli, de végül sikeresnek mondható menetét.

A Széchenyi 2020 program keretében az Európai Uniós, illetve a saját forrás felhasználásával, végül több mint fél milliárd forint értékű, több évig zajló projekt részeként a főépület megújult, illetve bővítménnyel egészült ki. A felújítás után az iskola és a szülői közösség példás összefogásának köszönhetően rövid idő alatt visszaköltözött a felső tagozat a főépületbe.

A tanévnyitó esemény fontos mozzanataként Főtiszteletű dr. Fekete Károly püspök úr és Nagytiszteletű Koncz Tibor esperes úr megáldotta a felújított iskolaépületet, majd püspök úr, esperes úr, valamint Szentesi Lajos egyházmegyei főgondnok, Nagytiszteletű Szilágyi Gábor Miklós elnök-lelkész úr, Tóth József főigazgató úr, valamint Szilágyi Sándor, az építést végző Szilágyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője a nemzeti színű szalag átvágásával jelképes módon átadta az épületet az iskola közösségének.

Az épületavató tanévnyitó istentisztelet és ünnepség végén a meghívott és érdeklődő vendégek megtekintették az iskola épületét.

Erneszt Antal Pál

Lázár Ervin Program

2024. október 2-án az 1-2-3. évfolyamos gyerekekkel az Országos Lázár Ervin Program keretein belül Karcagra utaztunk. A Déryné Kulturális Központ színháztermében a Lúdas Matyi című előadást tekinthettük meg. A színdarab egy felvonásból állt, 50 perces volt. 

A gyerekeknek valódi színházélményben volt részük. A darab a gyerekek számára izgalmas, érthető volt, némi humorral fűszerezve. Különösen tetszett a gyerekeknek, hogy ők is bekapcsolódhattak a történet menetébe. A gyerekek bevonása az előadásba különleges élményt nyújtott, hiszen szinte maguk is a darab részeseivé váltak. A díszletek ötletesek voltak, különösen a forgatható elemek, amelyek tovább fokozták a látványt. A színészek kiváló alakítást nyújtottak, és a zene, valamint a hangosítás is nagyon tetszett a gyerekeknek. Mindannyian sajnáltuk, hogy ilyen rövid volt a darab, mert teljesen magával ragadott mindenkit. Egy igazán színvonalas előadást láttunk, kellemes kikapcsolódásban volt részünk. 

Köszönjük az élményt a gyerekek nevében is.
A képre kattintva megnyílik az esemény galériája.

Demeter Ildikó és Halász Julianna
munkaközösség-vezetők



Eledelgyűjtés


 

Aradi Vértanúk emléknapja

Intézményünkben osztályfőnöki órákon, faliújságon és a péntek délután 15 órától a Kálvin parkban megrendezésre kerülő városi megemlékezésen való részvétellel emlékezünk meg a magyar szabadságért életüket áldozó hősökről.