Pacséron jártunk

Testvériskolánk meghívására olyan tanulókkal utazhattunk 2024. szeptember 6-8-án Pacsérra, akik már a korábbi időszakban részt vettek vendégfogadásban. A gyerekek alig várták az ismerősökkel való találkozást.

Péntek délben értünk oda, ahol a barátok azonnal össze ölelkeztek. Volt olyan, aki nem járt még előtte Pacséron, így körbe nézték a sulit is. Majd egy aktuális projektbe kapcsolódva a kisújszállási gyerekek is helyeztek el madáretetőket az iskola parkjában, ahol még mókusok is laknak!

A délután további részében a helyi termálvizű strandon töltötték az időt az iskola szervezésében, a helyi önkormányzat vendégeként. Szombaton szabadprogram volt. Minden család igyekezett a környék nevezetességeit megmutatni. Jártak a családok többek között Szabadkán, Topolyán, Palicson az álaltkertben is.

Magam részéről a nevelőtestület tagjaival közös vacsorán vettem részt, ahol régi emlékeket elevenítettünk fel, aktuális kérdéseket beszéltünk meg. Másnap ellátogattam a helyi vadásztársasághoz is, ahol épp három kisújszállási család is vendégeskedett. Olyan szülőkkel is találkoztam, akik maguk is gyermekként „cserediákok” voltak. Gyermekeik most óvodások, kisiskolások, tehát reményeink szerint a testvériskolai és testvértelepülési kapcsolat majd általuk is folytatódhat.

Vasárnap a református templomban tartott Istentisztelet keretében Nagytiszteletű Csányi Erzsébet lelkészt is köszöntöttük abból az alkalomból, hogy a Magyarországi Református Egyház által alapított és a Zsinat Elnökségi Tanácsa által 1997 óta évente 3 személynek odaítélt Makkai Sándor Díj elismerésben részesült. A díjat olyan személyek kaphatják, akik „a református nevelési eszmények átültetéséért a mindennapi pedagógiai gyakorlatba” cél megvalósítása érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Iskolánk ajándékát átadva és főigazgató úr levelét felolvasva gratuláltunk a gyülekezet színe előtt lelkész asszonynak, aki a Vajdaságban harmadikként veheti át az elismerést.

Hazafelé még „belefért” egy fagyizás Soltvadkerten. Jó hangulatban, élményeket mesélve utaztunk haza.
Nagy Lajos
szervező tanár