Zenei Világnap

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPJA rangjára. Iskolánkban 1998 óta ünnepeljük. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. Segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést. A világhírű hegedűművész az alábbi szavakkal indította útjára kezdeményezését: "Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói".

A Zenei Világnap alkalmából tanulóinkat Mátyás király udvarába repítettük. A reneszánsszal ismerkedtünk (kamarakórus, költészet, hangszerek, ruházat) a szolnoki Fiori énekegyüttes segítségével. Az élménykoncert után az Arany Diák Alapítvány szociális ösztöndíjainak átadására került sor.







„Szelfizz templommal!” – Ökumenikus fotópályázatunk eredményhirdetése

Szeptember 23-án, hétfőn reggel a hétkezdő áhítatunk rendhagyó módon folytatódott: kihirdettük az ökumenikus fotópályázat eredményét. 23 fotó érkezett be, amit zsűri értékelt. Feladatuk idén sem volt egyszerű, bizony most is nehéz volt elbírálni a szebbnél szebb fotókat. Helyezéseket ezúttal sem határozott meg a zsűri, csupán megpróbálták felhívni a figyelmet néhány olyan képre, amelyek kiemelten jól sikerültek. Elsődleges ezeknek a fotóknak a készítőit jutalmaztuk. Az alsó tagozatosok közül a következő három tanulót:
· Beke Olivér (1. a)
· Béres Boglárka (2. b)
· Habony Miksa (3. d)

Felső tagozaton szintén három tanulót emelt ki a zsűri:
· Süveges Vendel (5. a)
· Varga Janka (6. a)
· Rácz Patrik (6. a)


Természetesen a többiek sem maradtak jutalom nélkül, hiszen nagyszerű fotókat kaptunk tőlük is.
 
Az eredményhirdetésen készült fotók IDE kattintva tekinthetőek meg.

Ezúton szeretettel gratulálnak mindenkinek a szervezők:

Dr. Kovácsné Tóth Katalin katolikus hitoktató
és Gulyás Sándor református hitoktató

Pacséron jártunk

Testvériskolánk meghívására olyan tanulókkal utazhattunk 2024. szeptember 6-8-án Pacsérra, akik már a korábbi időszakban részt vettek vendégfogadásban. A gyerekek alig várták az ismerősökkel való találkozást.

Péntek délben értünk oda, ahol a barátok azonnal össze ölelkeztek. Volt olyan, aki nem járt még előtte Pacséron, így körbe nézték a sulit is. Majd egy aktuális projektbe kapcsolódva a kisújszállási gyerekek is helyeztek el madáretetőket az iskola parkjában, ahol még mókusok is laknak!

A délután további részében a helyi termálvizű strandon töltötték az időt az iskola szervezésében, a helyi önkormányzat vendégeként. Szombaton szabadprogram volt. Minden család igyekezett a környék nevezetességeit megmutatni. Jártak a családok többek között Szabadkán, Topolyán, Palicson az álaltkertben is.

Magam részéről a nevelőtestület tagjaival közös vacsorán vettem részt, ahol régi emlékeket elevenítettünk fel, aktuális kérdéseket beszéltünk meg. Másnap ellátogattam a helyi vadásztársasághoz is, ahol épp három kisújszállási család is vendégeskedett. Olyan szülőkkel is találkoztam, akik maguk is gyermekként „cserediákok” voltak. Gyermekeik most óvodások, kisiskolások, tehát reményeink szerint a testvériskolai és testvértelepülési kapcsolat majd általuk is folytatódhat.

Vasárnap a református templomban tartott Istentisztelet keretében Nagytiszteletű Csányi Erzsébet lelkészt is köszöntöttük abból az alkalomból, hogy a Magyarországi Református Egyház által alapított és a Zsinat Elnökségi Tanácsa által 1997 óta évente 3 személynek odaítélt Makkai Sándor Díj elismerésben részesült. A díjat olyan személyek kaphatják, akik „a református nevelési eszmények átültetéséért a mindennapi pedagógiai gyakorlatba” cél megvalósítása érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Iskolánk ajándékát átadva és főigazgató úr levelét felolvasva gratuláltunk a gyülekezet színe előtt lelkész asszonynak, aki a Vajdaságban harmadikként veheti át az elismerést.

Hazafelé még „belefért” egy fagyizás Soltvadkerten. Jó hangulatban, élményeket mesélve utaztunk haza.
Nagy Lajos
szervező tanár