Fenntarthatósági témahét

A témahét célja, hogy környezetünk védelmével és a fenntarthatóság kérdéseivel a gyerekek már iskolás korukban megismerkedjenek. Fontos, hogy figyeljenek személyes érintettségükre, tudjanak változtatni szemléletükön, hiszen odafigyelésükkel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Ebben a tanévben, a Föld Napját követően, április 25-29. között valósítottuk meg a témahetet a 7.a és a 8. a osztályban. A témahét során a „Műanyag, mint veszélyforrás” modult dolgoztuk fel a tanulókkal. Előzetes ismereteikre alapozva, összegyűjtötték a tanulók, milyen műanyagból készült tárgyakat ismernek. Azok közül, mi mikor és hová kerül szemétbe. Megismerkedtek a műanyagok legismertebb fajtáival, azok lebomlási idejével. Információt szereztek a műanyagok élőlényekre, élővilágra tett hatásaival. Tanulmányozták a szemétszigetek, mikroműanyagok, műanyag égetés problémájának hátterét, okait és következményeit.

Mivel a „műanyagok által létrejött problémák nem rendelkeznek hosszú múlttal, a 2000-es évek óta több műanyagot gyártottunk, mint előtte összesen. Ebből kiindulva a megoldás is gyerekcipőben jár még, de mindenképpen komplex megoldásra van szükség.” A milyen megoldási lehetőségek vannak? –kérdésre, diákjaink igen sok ötlettel álltak elő.
Ezen kérdésekkel nemcsak a témahét során, hanem a természetismeret, biológia és kémia órákon, szakkörökön is kiemelt feladatként foglalkozunk, ahol a tanulók érdeklődésére, aktivitására, ötleteire, kitartására mindketten számíthatunk.


Csatáriné Kovács Mária
Miltényi Katalin