Advent & karácsony az Arany-iskolában

„Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz.” 
(Lukács 2, 10.)

Isten Igéjének útmutató üzenetét követve és a hagyományainkat szem előtt tartva szerveztük meg iskolánkban az Adventi - Karácsonyi rendezvénysorozatunkat.
Nyugodt szívvel mondhatjuk, idén ismét a lehetőségek gazdag tárháza várta az érdeklődő fiatalokat: nem maradtak el a meghitt, közösségi alkalmak, az ünneppel kapcsolatos ismeretek gazdagítását szolgáló programok, és persze a kézműveskedésre, kreatív tevékenységekre épülő foglalkozások sem.
Alapvetően jellemző volt rendezvényeinkre a nyitottság. Szerettük volna a város közösségét újból megszólítani programjainkkal. Ennek az elképzelésnek a fő gerincét az adventi vásár adta a Vigadó előtt (december 16-19.), ahol forró teával, forralt borral, mézeskaláccsal fogadtuk vendégeinket. Lehetett ajándéktárgyakat is vásárolni, az abból befolyó összeget pedig teljes egészében jótékony célra használtuk fel, ezzel boldogabbá téve rászoruló diákjaink karácsonyát
Pedagógusaink a tanórákba is igyekeztek adventi hangulatot csempészni, illetve az eddigi évek hagyományait tovább ápolva idén december 14-én tartottuk meg a karácsonyi játszóházunkat. Ezen a kicsit ősziesre sikerült szombat délelőttön a gyerekeknek lehetősége volt arra, hogy saját készítésű ajándékokkal kedveskedjenek a szeretteiknek. A felső tagozaton 10 helyszínen, az alsó tagozaton pedig a két iskolaépületben dolgozhattak a szorgos kezek. Az alsósok mézeskalácsot is készítettek, melynek kellemes illata belengte az iskolát. Jó volt látni az alkotás izgalmában kipirult arcokat, az elkészült, kézműves ajándékokat.
Az adventi időszakban a diákönkormányzat is aktivizálta magát és megszervezte az immár ugyancsak hagyománnyá vált szaloncukorküldő akcióját. Tanulóink számára december 20. délelőttje tette teljessé az adventi készülődést. E napot a kibocsátó istentisztelet és a karácsonyi műsor nyitotta meg, majd az itt szerzett lelki tartalmakban a délelőtt további részében kötött és kötetlen formában mélyedtünk el. A lelki táplálék mellett az osztályok süteményt és üdítőt is kaptak, amelyet osztályfőnökeikkel együtt fogyaszthattak el.
Az iskolai programjainkkal párhuzamosan egyházközségünk adventi alkalmaiba is bekapcsolódottunk. Egyrészt a vasárnapi istentiszteletekre tanulóink műsorral készültek, másrészt képviseltettük magunkat a református intézményeink karácsonyi hangversenyén is (december 15.).  Jelen voltunk továbbá a városi koncerten, ahol Kiss Lara, Mészáros Bálint, Nagy Zsolt verssel öregbítették intézményünk hírnevét.
Nt. Butyka Béla Csabáné iskolalelkészünk – aki a karácsonyi műsor összeállítója volt- egyik adventről szóló írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy az adventi „négy hét akkor tölti be feladatát, ha lelkileg készülünk az ünnepre.” Iskolánk programjai a maradandó közösségi élmények mellett lehetőséget adtak e lelki felkészülésre. Épp ezért bízunk abban, hogy jövőre is hasonlóan értékes és gazdag rendezvénysorozattal színesíthetjük iskolánk és a városunk kulturális, vallási életét.


Gulyás Sándor