Jelenség alapú tanítási hét 2017

2017. novemberében immár harmadik alkalommal került sor intézményünkben a jelenségalapú tanulás hetére. Az étterem-étkezés és a közlekedés után idén a sport és egészséges életmód téma köré csoportosult minden az őszi szünet utáni első tanítási héten. A tanóráknak legalább a felében sporttal és egészséggel kapcsolatos tartalmak tették változatosabbá a tanulási folyamatot, így a diákok az őket körülvevő környezet jelenségein keresztül fedezhették fel azt, hogy az iskolában megszerzett tudás hasznosítható a mindennapi életben.

Minden tantárgyban megjelentek a témával kapcsolatos ismeretek, mind az általános iskolai, mind a középiskolai intézményegységben. Az elkészült segédanyagokat, feladatsorokat, prezentációkat egy adatbankban összegyűjtöttük, hogy a későbbiekben is bárki használni tudja azokat, színesebbé, érdekesebbé tehesse általuk az óráit.

Általános iskolai tagintézményünkben a témahéthez kapcsolódóan számos tevékenységet valósítottunk meg a tanítási órákon. Az alsó tagozatosok az egészséges életmódhoz kapcsolódóan zöldségeket és gyümölcsöket kóstoltak, bevásároltak a piacon és természetesen számos feladatot is megoldottak a tanórákon például aktív táblán, feladatlapokon és kreatív tablókészítés során is. Ének órán dalt szereztek, technika órán csocsót barkácsoltak. Természetesen nem maradtak el a változatos mozgásos, sportos feladatok sem, amiket tornateremben, szabadban délelőtt és délután egyaránt megvalósították a csoportok.

Felső tagozaton magyar órán különböző érdekes sportokról oldottak meg a tanulók szövegértési feladatokat ill. megismerkedtek Karinthy Frigyes: Lógok a szeren című novellájával. Informatika órán prezentációkat ill. grafikákat készítettek az egészséges életmódról és a sportról. Német órán kitalálós játékot készítettek sporteszközökből, természetesen német nyelven próbálva kitalálni a feladványokat.

A diákok körében végzett kérdőíves felmérés eredménye alapján elmondhatjuk, hogy jól érezték magukat a tanulóink ezen a héten, és nagy többségük (86%) jövőre is szívesen venne részt egy ilyen jellegű héten.

Összességében egy sikeres hetet tudhatunk magunk mögött, a céloknak megfelelően zajlott a jelenségalapú tanulás.